Takanini Child & Family Centre

Case Study

Takanini Child & Family Centre

Account Manager

Karen Shields

Architect

Frans Kamermans from Kamermans & Co. Architects

Installer

Nomadtika

Photography

Danielle Robinson

Creating a comfortable yet stimulating space for children has become an essential focus for child care centres across the country and Takanini Child and Family Centre is no exception. 

“We had a group come in to look around over the weekend and found the sound quality within the room exceptional”

Karen Shields , Counties Manukau Kindergarten Association

With a clear vision and expectations, Counties Manukau Kindergarten Association and Frans Kamermans of Kamermans  & Co Architects teamed up to create and design a centre for not only children, but the whole family to enjoy.

The brief for the project was sustainability and presenting it in an aesthetic and educational way. From the angle of the eaves to make the most of the low winter sun, to the exposed water tanks and solar panels, children will learn what it is to be green and the ways in which their centre contributes to that.

From Autex, both Composition and Cube were used to enhance the acoustic properties of the centre. In the colours Acros and Zenith, a checker board pattern was created using Cube to form the ceiling. This effect was a fun and unique idea for using the product and the theme was carried out across the centre. Karen Shields, Counties Manukau Kindergarten Association’s general manager, found that the colours were playful enough for the kids to enjoy but mellow enough to be used within the offices.

 

The choice in colour was very important to the centre as studies have shown how colours can affect children’s learning. With the calming nature of green, the Cube in Pistachio also provided creative and artful elements to the counselling rooms and offices in the family centre.

The lively Cube ceiling was complimented by feature walls to match in Lime Composition. To not evade or distract from the children’s work, Composition in Myst and Porcelain was also used on remaining walls allowing unlimited space for art and inspiration. Karen’s first comments were towards the excellence of the acoustics were, “We had a group come in to look around over the weekend and found the sound quality within the room exceptional”.

With every wall covered in colour, the furniture in the rooms for children was chosen in natural tones to ensure the spaces weren’t overwhelming and busy-looking.

With more centres to come in the future, this project has led the way in innovation and design while creating the optimal learning space for children. While the brief and theme for this centre has set a benchmark for future centres, Frans ensures Takanini Child and Family Centre is one of a kind.